Halmprodukter

Vi lärde oss att tillverka halmslöjd i slutet på 80-talet som hobby. Efter hand som intresset för vår halmslöjd ökade började vi att tillverka för försäljning. Till att börja med tillverkade vi traditionell halmslöjd som vi lärt oss efter kursböcker.

Efter hand som vi blev skickligare insåg vi också att riktigt hantverk inte är att plagiera andras verk utan att skaffa sej en egen stil och att tillverka efter egna idéer.

Att stjäla och efterapa andras halmslöjdsmodeller kan vem som helst klara av efter enveten träning. Konsten är att utveckla och förnya hantverket halmslöjd utan att det därför tappar sin traditionella stil. Vi tycker att vi lyckats bra med detta, och kan med stolthet påstå att alla våra halmslöjdsmodeller har vår egen design.

Här kommer nu en presentation av våra produkter.

Familjen Bock

Nu kan du köpa hela familjen Bock.
Pappa Ramse och Mamma Åsa med bocklingar.

adventsstjärna

Adventsstjärna

adventsstjärna

Jultrofé

Julbock i halm

Julbocken

Julbock i halm

När ni söker en julbock i halm skall ni titta på detaljerna som gör att julbocken blir stabilare och gosigare. Ett exempel är att vi gör hornen som en del av kroppen istället för lösa horn på huvudet som lätt ger intryck av en "kinabock".

Detta gör naturligtvis också att bocken blir stabilare. En annan detalj som gör bocken stabil är bakbenen. Det man får lära sej när man börjar med halmslöjd är att man skall ta ett tag om halmen som skall bli ett bakben i ett tag, men det blir ju som ett gångjärn, alla stråna vikta på samma ställe. Vi viker istället några åt gången så stråna stöttar varandra, samtidigt som man får ett vackert ljumskveck.

En annan detalj är bakdelen på bocken (gumpen), på många bockar man ser, har man bara kapat stråna där bak och flätat svansen med halm endast uppifrån, men då får man ju en massa stråändar som sticker ut. Precis som benen ser ut på undersidan. Vem vill ha en bock med ett ben i ändan.

Vad som framförallt skiljer våra bockar från många andra är, precis som vi ofta får höra, att våra bockar är så knubbiga och gosiga. Detta är ju också något vi strävar efter. Men det är ju framförallt en synvilla. Det man egentligen ser är en bock med rätt proportioner. Skulle vi göra benen eller kroppen lite längre så skulle den inte vara knubbig utan bara en taxgiraff.

Som ett komplement till julbocken har vi tagit fram "bockelinan", en tjej med huvudet åt andra hållet så dom kan pussas under granen. En riktig julbock vill ha en tjej hos sej under granen, annars är den ingen ”riktig bock”.

IMG_0353.jpg IMG_0346.jpg IMG_0348.jpg IMG_0350.jpg IMG_0354.jpg Bockar

Hästarna

Våra hästar har också blivit mycket populära.
Här nedan kan ni se alla 4 storlekarna.
Se måtten på bilden nedan.

Halmhäst

Halmhäst

Måttsatt HästPrislista

Julbock eller bockelina
Måtten avser upp till pannan

För prisuppgifter
ring eller maila oss.
ca: 20 cm 350 kr
ca: 30 cm 395 kr
ca: 40 cm 495 kr
ca: 50 cm 595 kr
ca: 60 cm 695 kr
ca: 70 cm 895 kr
ca: 90 cm 1395 kr
ca: 105 cm 1695 kr
Hästarna
Liten 495 kr
Mellan 895 kr
Stor 1395 kr
Jättestor 1595 kr
Adventsstjärna
Se bild 495 kr
Jultrofè
Se bild 495 kr